Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Har­tia­hui­vi

Rosee on perinteinen käsityötekniikka, joka tunnetaan aikaisemmalla nimellään Teneriffan pitsinä tai aurinkopitsinä. Rosee-tekniikalla voi tehdä erilaisia huiveja, viittoja ja ponchoja. Työvälineellä voi valmistaa kahta erikokoista pyöreää "kukkaa", joista voi eritavoin kokoamalla saadaan tuotteita.

Teko-ohje

Työvälineen kokoaminen:

Kokoa työväline naputtelemalla puutappi jokaiseen reikään.

Työn vaiheet:

Langan kieputus uloimmalle ja halutessasi myös sisimmälle kehälle, kerrosten kiinnittäminen virkkaamalla, sekä palojen yhdistäminen ja viimeistely virkaten.

Työn aloitus:

Aseta työvälineen kehät kohdakkain siten, että puutapit ovat samassa linjassa.

Tarvikkeet:

Yksiväriseen huiviin 5 kerää ja kaksiväriseen 3+3 kerää Kitten Mohairia.

Virkkuukoukku 3,5

 

Tee kukka ohjeen mukaan kuudella lenkillä ja virkkaa lehdet kiinni keskustasta. Ota työ pois työvälineestä ja tee kiinteä silmukka (ks) ensimmäisen lehden kärkeen. "Virkkaa 12 kjs, 1 ks lehteen, 8 kjs ja 1 ks lehteen, 8 kjs ja 1 ks lehteen". Toista vielä kolme kertaa eli kukan ympäri.

Siirry piilosilmukalla ketjusilmukkakaareen ja tee 4 kjs (= ensimmäinen pylväs), kolme kaksoispylvästä (kaksi langankiertoa) 4 kjs ja 4 kaksoispylvästä ensimmäiseen kaareen.

Virkkaa 2 kjs, 4 kaksoispylvästä seuraavaan kaareen. Jatka kerros ympäri niin että jokaiseen 8 kjs:n kaareen tulee 4 kaksoispylvästä ja väliin 2 kjs ja jokaiseen 12 kjs:n kaareen (kulmat) tulee 4 kaksoispylvästä, 4 kjs ja 4 kaksoisp.

Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry seuraavaan kaareen ja virkkaa toinen krs samoin.

Virkkaa palat yhteen kiinteillä silmukoilla. Virkkaa reunaan krs kiinteitä silmukoita ja krs rapuvirkkausta.

Reunan huolittelu

Huivin reuna kannattaa huolitella seuraavasti: virkkaa 8 kjs kappaleiden väleihin. Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita koko työn ympäri. Halutessasi voit virkata vielä nirkkoreunuksen tekemällä 6 kjs jokaiseen kiinteään silmukkaan tai viimeistele reuna rapuvirkkauksella (kiinteitä silmukoita takaperin eli virkkaussuunta on oikealle).