Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Kir­ja­sii­li

Kirjasiilin teko-ohje

Vanhasta kirjasta saa sympaattisen kortti- muistilappu -telineen. Pehmeäkantinen noin 150 - 200 sivuinen kirja on paras. Paksummasta kirjasta joutuu poistamaan ylimääräisiä sivuja.

 1. Ota eteesi pöydälle suljettu kirja ja aseta se lukemisen suuntaan.
 2. Avaa kirja, ota esille ensimmäinen sivu.
 3. Taivuta oikeanpuoleisen sivun oikea yläkulma vasemmalle kello 7 suuntaan tarkasti ja kiinteästi vasten kirjan keskiaukeaman keskisaumaa. Taivutettu osa muodostaa kolmion, jonka yläkulma on terävä 45 asteen kulma ylhäällä kirjan keskisaumassa. Painele pullukka viisto taivutuskohta littanaksi teräväksi taitokseksi.
 4. Taivuta sivun alaosan oikea pystysuora lieve vasemmalle tarkasti ja kiinteästi vasten kirjan keskiaukeaman keskisaumaa. Huolehdi, että taitetun sivun alareuna on samassa linjassa kirjan alareunan kanssa. Painele pullukka pystysuora taivutuskohta littanaksi teräväksi taitokseksi.
 5. Avaa edellinen taivutus auki takaisin oikealle alkuperäiseen paikkaan. Pystysuora taivutussauma tuntuu aukaistun sivun alaosassa pystyviivana.
 6. Taivuta sivun oikea alakulma vasemmalle ylös, kello 11 suuntaan, kunnes sivun lieve asettuu vaakasuoraan kiinteästi ja tiukasti ensimmäisenä taivutetun kolmikulmion vaakasuoraan alareunaan.  Painele viisto taivutuskohta teräväksi taitokseksi.
 7. Vie oikealle sivun liepeeseen muodostunut 90 asteen suorakulman kärki vasemmalle tarkasti ja kiinteästi vasten kirjan keskiaukeaman keskisaumaa. Taitos asettuu pystysuoraan aiemmin tehdyn taivutuskohdan ansiosta. Painele pystysuora taivutuskohta teräväksi taitokseksi.
 8. Käännä taivutettu sivu vasemmalle puolelle aukeamaa ja ota käsittelyyn seuraava oikeanpuoleinen sivu, jolle tehdään täsmälleen samat taitokset.
 9. Jatka sivu kerrallaan. Huolehdi muutaman sivun välein, että taitokset ovat mahdollisimman identtisiä. Korjaa tarvittaessa taitoksia jälkikäteen, jotta siilin pinta tulee tasaiseksi. Tee jonkin ajan kuluttua kansilehti samanmuotoiseksi, Sen taivutus on peilikuva.

Työn edetessä kannattaa kääntää työskentelysuuntaa siten, että valmiit sivut ovat itseä kohden ja kirja on poikittain.

kirjasta taiteltu puolipyöreä pötkö, jonka päätyyn on liimattu silmät ja nappi nenäksi

Kirjamato

 1. Ota eteesi pöydälle suljettu kirja ja aseta se ikään kuin alkaisit lukemaan sitä.
 2. Avaa kirja, ota esille ensimmäinen sivu. Taita ensimmäinen sivu puoliksi koko pituudeltaan siten, että sivun ulkoreuna asettuu tiukasti kirjan keskiaukeaman saumaan. Sivu taittuu siis puoliksi pystysuunnassa.
 3. Tee tämä jokaiselle sivulle jatkaen sivu kerrallaan. Huolehdi muutaman sivun välein, että taitokset ovat mahdollisimman identtisiä. Korjaa tarvittaessa taitoksia jälkikäteen, jotta pinta tulee tasaiseksi. Kun kaikki sivut on vuorollaan taitettu, tulee kirjasta puolipyöreä pötkylä. Lopuksi taitetaan myös kannet, jos ne taipuvat. Pötkölle voi koristella silmät ja nenän liimaamalla napit pötkön päätyyn.
Kirjansivuista taitellut kirjasiilit, joihin on lisätty napit silmiksi ja nenäksi. Kuvassa siilit edestä ja takaa kuvattuna