Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Rocina-kol­mio­hui­vi

Rosee on perinteinen käsityötekniikka, joka tunnetaan aikaisemmalla nimellään Teneriffan pitsinä tai aurinkopitsinä. Rosee-tekniikalla voi tehdä erilaisia huiveja, viittoja ja ponchoja. Työvälineellä voi valmistaa kahta erikokoista pyöreää "kukkaa", joista voi eritavoin kokoamalla saadaan tuotteita.

Teko-ohje

Taito-lehti 1/07

Työvälineen kokoaminen:

Kokoa työväline naputtelemalla puutappi jokaiseen reikään.

Työn vaiheet:

langan kieputus uloimmalle ja halutessasi myös sisimmälle kehälle, kerrosten kiinnittäminen virkkaamalla, sekä palojen yhdistäminen ja viimeistely virkaten.

Työn aloitus:

Aseta työvälineen kehät kohdakkain siten, että puutapit ovat samassa linjassa.

Tarvikkeet:

yksiväriseen huiviin 4 kerää ja koristeeksi kukkiin yksi kerä Kitten Mohair -lankaa.

Virkkuukoukku nro 5

Kieputus ulommalle kehälle poltetun oranssilla langalla:

Jätä aloituslangaksi 0,5 m. Kieputa lanka 6 kertaa vastakkaisten tappien takaa. Siirry seuraaviin tappeihin.

Kieputus sisemmälle kehälle tehdään vain valmistettaessa pieni kukka samaan palaseen huivin ulkoreunaan tuleviin kukkasiin.

Kieputus sisemmälle kehälle (edellisen kerroksen päälle):

Kieputettaessa lanka viedään kahdeksikkona aina vastakkaisten puutappien takaa vastapäivään. Kieputa lanka neljä kertaa vastakkaisten tappien takaa. Siirry seuraaviin tappeihin. Aloitus- ja lopetuslankoja ei tarvitse jättää pitkäksi.

Virkkaa keskusta (samalla kerrosten yhdistäminen) ensimmäisen kerroksen aloituslangalla kuten perusohjeessa neuvotaan.

Ota työ pois työvälineestä ja tee kiinteä silmukka (ks) lähimmän lehden päähän. "Virkkaa 8 kjs, 1 ks lehteen, 8 kjs, 1 ks lehteen, 12 kjs ja 1 ks lehteen". Toista vielä kolme kertaa eli kukan ympäri. Siirry piilosilmukalla ensimmäisen lenkin keskustaan ja jatka tehden 10 kjs, 1 ks lankalenkkiin, 10 kjs, 1 ks lankalenkkiin, 12 kjs, 1 ks samaan lankalenkkiin kuin edellinenkin ks, *10 kjs, 1 ks lankalenkkiin, 10 kjs, 1 ks lankalenkkiin, 10 kjs, 1 ks lankalenkkiin, 12 kjs, 1 ks samaan lankalenkkiin kuin edellinen ks*, toista kaksi kertaa *-*. Virkkaa 10 kjs kiinnitä piilosilmukalla aloituskohtaan ja päättele.

Seuraavat kukat:

Tee samanlainen kukka kuin edellinenkin, mutta tehdessäsi virkkausta ulkoreunaan, kiinnitä kukka edelliseen palaan virkkaamalla yhdeltä (ensimmäisessä ruudussa) tai kahdelta sivulta seuraavasti: virkkaa 6 kjs, 1 ks ensimmäisen kukkapalan vastaavan reunan puoliväliin, 6 kjs, ks samaan lenkkiin kuin edellinen ks, 5 kjs, 1 ks ensimmäisen kukan vastaavan reunan puoliväliin, 5 kjs, ks. 5 kjs, 1 ks ensimmäisen kukan vastaavan reunan puoliväliin, 5 kjs, 6 kjs, 1 ks ensimmäisen kukan vastaavan reunan puoliväliin, 6 kjs, ks.

Jatka kiinnittäen kukkapaloja. Yksi kukka, sen päälle kaksi kukkaa, niiden päälle kolme kukkaa jne. Tee kahdeksan kerrosta. Valmista ylös puoliruudut; kieputa vain neljän tapin takaa, jolloin kukkaan tulee kahdeksan terälehteä. Virkkaa keskeltä. Muotoile puolikukaksi. Virkkaa ensimmäisellä reunustavalla kerroksella kaksi sivua kuten aikaisemminkin, mutta yläreuna seuraavasti; 12 kjs, jotka kiinnitetään kukan keskustaan ja kukan keskeltä aloituskohtaan 12 kjs. Virkkaa toisella kerroksella reunat vain kahdelta sivulta samalla kiinnittäen.

Voit viimeistellä huivin virkkaamalla kiinteitä silmukoita koko huivin ulkoreunaan.