Näppituntumalla / Maaliskuu 2023
Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on tuottanut tämän ”näppituntumalla-julkaisun”, joka sisältää ohjeita ja ajankohtaista tietoa käsitöihin liittyen.
Tämä käsityöliite on tarkoitettu kaikille käsitöistä kiinnostuneille näkövammaisille. Lisää ohjeita ajanvietteeksi ja mukavaan puuhasteluun löytyy kotisivultamme: "www.kasityontekijat.fi".
Keräämme kotisivulle kuvia näiden ohjeiden mukaisista käsitöistä. Ota siis kuva tekemästäsi työstä ja toimita se meille. Voit antaa palautetta ja vinkkejä seuraavan käsityöliitteen sisällöksi. Osoitteemme on ”kasityoliite@gmail.com”.
Sisällys
1. Ajankohtaista yhdistykseltä
2. Pääsiäisruoho kuusen siemenistä
3. Kiiltokuvilla koristellut pääsiäismunat
4. Kipsistä askarreltu kulho
5. Fimo-massalla koristellut kukkaruukut
6. Uudelleen käytettävä ruokakääre
7. Pöytätabletit paperinarusta
8. Näin neulot tunturineuletta
9. Kolme tapaa neuloa valepalmikko
10. Purjein -neulepintaa sukanvarteen
11. Novitan kevään ja kesän uutuuslangat
12. Näkövammaisen silmät ovat sormenpäissä
1. Ajankohtaista yhdistykseltä
1.1 Tule kuulolle ja juttelemaan Puikon koukuttamiin!
Kun haluat juttuseuraa, tule mukaan torstaisin klo 18 puikon koukuttamien etätapaamiseen. Mukaan pääset tavallisella puhelimella soittamalla tai Teams-linkistä. Jutellaan käsitöistä, kirjoista ja juttu polveilee elämän kaikilla alueilla.
Kaikki ovat tervetulleita puikoilla tai ilman. Emäntänä toimii Heli Liimatta Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:stä. Tapaamisia jatketaan toistaiseksi. Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.
1.2 Harjan sitojat ja kopantekijät
Harjan sitojat ja kopantekijät kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia aina maanantaisin klo 17 alkaen Teams-etäyhteydellä. Isäntänä toimii puheenjohtajamme Mauno Sirviö.
Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.
1.3 Oivallus-hanke käynnistyy jälleen!
Vinkkejä ohjaamiseen ja yrittämiseen
Haluathan sinäkin oivalluslaiseksi? Jos käsityöt, ohjaaminen ja uusien asioiden oppiminen kiinnostaa, niin luet juuri oikeaa mainosta.
Kurssimme alkavat maaliskuun lopulla. Kevään jakso on oma kokonaisuutensa, joka sisältää kaksi kertaa kuukaudessa etäluentoja ja huhtikuun ja toukokuun lopulla kaksipäiväiset lähijaksot.
Etäluennoilla opit markkinointia, tuotteistamista, tuotetarinan tekemistä, kuulonäkövammaisen kohtaamista ja saat työelämävinkkejä.
Lähijaksoilla opitaan uusia tekniikoita. Tule mukaan ideoimaan, mikä tekniikka juuri sinua kiinnostaa. Lähijaksolla opit vielä videoklippien tekemistä ja kuinka voit hyödyntää markkinoinnissa somea.
Ilmoittautuminen alkaa maaliskuun 15. päivä. Jos et ehdi kevään jaksolle, niin ei hätää syksyllä tulee toinen jakso.
Oivallus-kurssille osallistuminen on maksutonta.
Kysy lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet: anneli.iltanen@gmail.com tai puhelimitse: 044 7201111
1.4 Nyt myymään Taitavat Trullit-tapahtumaan ke 29.3.2023 klo 17.
Onko sinulle kertynyt myytäviä käsitöitä? Tässä tietoa helposta myyntikanavasta: Näkövammaiset käsityöntekijät järjestää käsitöiden etämyyntitapahtuman Taitavat Trullit Teams etäyhteydellä keskiviikkona 29.03.2023 klo 17-20.
Tule mukaan kuulolle ja tekemään löytöjä. Etätapahtumassa käsitöitä tekevät näkövammaiset ympäri Suomen esittelevät tuotteitaan videon välityksellä. Tapahtuma on maksuton.
Ilmoittaudu myyjäksi sähköpostilla. Laita viestiin lyhyt esittely tuotteistasi ja yhteystiedot ostajia varten. Ilmoittautumiset Minna-Riikka Murto mrs.murto@gmail.com
Etäosallistumislinkin voit pyytää osoitteesta: kaisa.penttila@pp.nkl.fi
2. Pääsiäisruoho kuusen siemenistä
(Lähde: Meillä kotona -verkkosivu, julkaistu 14.4.2022, teksti Henna-Kaisa Ranta.)
Oululainen Tarja Paldanius päätti kasvattaa täksi pääsiäiseksi tavallista kiinnostavammat rairuohot. Nyt tuhkakupissa on tiheä kasvusto hentoja kuusentaimia, joista osa päätyy leivän päälle ja osa saa ehkä kasvaa suuriksi pihapuiksi.
Mistä sait idean kasvattaa rairuohon sijaan minikuusia? -Idea ei ollut omani. Olin jossain sellaisen ruohomättään nähnyt, ja ajattelin, että miksei, voisihan sitä kokeilla.
Miten käsittelit käpyjä ja siemeniä ennen kylvöä? -Toin käpysaaliin sisälle ja levitin talouspaperin päälle. Kun kävyt olivat olleet yön yli lämpimässä, suomut alkoivat hieman avautua. Kopsuttelin niitä kärki alaspäin ja muutamia siivekkäitä siemeniä putoili paperille. Annoin käpyjen olla vielä yhden yön ja seuraavana päivänä siemeniä tuli jo runsaasti. Siemenet laitoin astiaan ja suihkuttelin vedellä, etteivät ne päässeet kuivumaan. Valitsin kylvökselle astiaksi soikean lasisen tuhkakupin, jonka pohjalle laitoin hiukan savimursketta. Täytin tuhkakupin kylvömullalla ja kastelin sen. Mullan päälle sirottelin kosteat kuusensiemenet siipineen. Viimeiseksi ripottelin samaa multaseosta siementen päälle.
Kauanko siementen itäminen kesti? -Kylvöksen tein 24. maaliskuuta, ja seuraavalla viikolla, noin 8–9 päivän kuluttua, näin jo hieman vihreää nousevan. Kasvu tuli mullan alla olleista siemenistä.
Miten kastelit taimia ja saivatko ne lisävaloa? -Joka päivä suihkuttelin niitä useamman kerran, etteivät hennot taimet pääsisi kuivumaan. Lisävaloa annoin päivittäin noin 10 tuntia, ja valon lähteenä oli kasvivalo. Varmaan ihan luonnonvalokin käy hyvin, mutta ehkä kasvu on silloin hitaampaa.
Tuoksuvatko taimet jo kuuselta? -Kyllä tuossa kuusitaimikossa on oma hento metsän tuoksu. Kai näitä kuusenpienokaisia voisi myös salaattiin pistää tai voileivän päälle vihreäksi. Maku on mieto, ei pihkainen, ei kitkerä, suutuntuma on tosi hyvä.
Mitä aiot tehdä pienille kuusentaimillesi pääsiäisen jälkeen? -Kasvuprosessia oli kyllä mielenkiintoista seurata. Jatkoa ajatellen mietin, että ehkäpä joitakin niistä voisi koulia omiin pikku potteihin ja kasvatella pienen kuusikon pihamaalle.
3. Pääsiäismunien koristelu kiiltokuvilla tai Decoupage -tekniikalla
Kananmunien maalaus ja maalatuilla kananmunilla pääsiäiskodin koristelu on huippusuosittua puuhaa pääsiäisen lähestyessä. Tässä on ohje ripustettavien kiiltokuvilla koristeltujen pääsiäismunien askarteluun sekä koristeluun Decoupage-tekniikalla.
Munankuoren tyhjentäminen (Lähde: K-ruoka-verkkosivut, 6.2.2023)
Tarvitset
- Kananmunan
- Saippuaa
- Talouspaperia
- Neulan
- Pienen kulhon
- Alustan, jossa kananmuna pysyy paikoillaan
Pese kananmuna huolellisesti saippualla, jotta mahdolliset kananmunan kuoren pinnalla olevat bakteerit tuhoutuisivat.
Kuivaa pesty kananmuna paperilla.
Aseta kananmuna munakennoon tai munakuppiin, missä se pysyy paikallaan.
Tee munan toiseen päähän kuoreen reikä nuppineulalla. Paina neula varovasti, mutta napakasti läpi halkaisematta kuorta. Suurenna reikää varovasti.
Käännä kananmuna ja tee myös munan toiseen päähän reikä nuppineulalla. Suurenna reikää varovasti hieman isommaksi kuin ensimmäinen reikä.
Työnnä reiästä sisään hammastikku ja sekoita, jotta saat rikottua keltuaisen.
Ota esiin kulho, johon tyhjennät kananmunan. Tyhjentäminen tapahtuu puhaltamalla pienempään reikään voimakkaasti siten, että keltuainen ja valkuainen tulevat toisesta reiästä ulos. Voit välillä peittää reiät sormilla ja ravistaa varovaisesti, jolloin keltuainen ja valkuainen sekoittuvat ja tulevat ulos helpommin.
Kun olet puhaltanut kananmunan tyhjäksi, huuhtele se lämpimässä vedessä. Anna kuivua ennen koristelua.
Kiiltokuvien liimaaminen ja ripustuslenkin kiinnittäminen (Lähde: Sinellin verkkosivut)
Tarvitset
- Tyhjiksi puhallettuja munankuoria
- Kiiltokuvia
- Liimaa
- Metalliripustimia (Saa askarteluliikkeistä.)
- Narua (esim. hamppunaru)
Leikkaa valitsemasi kiiltokuva irti arkista.
Leikkaa saksilla kiiltokuvaan pieni viilto. Tämä auttaa kiiltokuvan kiinnittymistä munan pintaan tasaisemmin. Varmista, että leikkauskohta mukailee kuvaa.
Levitä liimaa kiiltokuvan taakse.
Kiinnitä kiiltokuva munankuoreen mahdollisimman tasaisesti.
Purista metalliripustimen "jalat" yhteen. Työnnä metalliripustin munassa olevasta aukosta sisään. Älä päästä jaloista irti ennen kuin olet asetellut ripustimen paikoilleen, muutoin muna voi särkyä. Askarteluliikkeistä saatavat metalliripustimet ovat samanlaisia, kuin joulukuusen koristepalloissa käytetään.
Kiinnitä pala hamppunarua ripustuslenkiksi. Muna on valmis ripustettavaksi.
Kuvalliset ohjeet ovat Sinellin verkkosivuilla.
Decoupage-tekniikalla koristellut munat (Lähde: Kodin kuvalehti/Ruususuu ja Huvikumpu -blogi, 26.3.2016)
Decoupage-tekniikassa koristeluun käytetään paperisista lautasliinoista leikattuja kuvia tai kuvioita.
Pääsiäismunien koristeluun tarvitaan:
- Tyhjiksi puhallettuja kananmunia
- Kuvioituja paperisia lautasliinoja
- Decoupage-lakkaa tai itse tehtyä seosta (50 ml vettä ja 50 ml Eri Keeper -liimaa)
- Tuorekelmua
Leikkaa irti kuva tai kuvat lautasliinasta. Sivele kananmunan pintaan Decoupage-lakkaa tai itse tehtyä liima -vesiseosta ohut kerros. Irrota lautasliinan päällimmäinen kerros, jossa kuva tai kuvio on, ja paina se kananmunaan sivellyn lakatun tai liimaseoksella sivellyn alueen päälle. Leikkaa tuorekelmusta sopiva pala ja silittele sen avulla kuva tasaiseksi munan pintaan. Tuorekelmun avulla estät lautasliinan rikkoutumisen tasoittamisen aikana.
Kuvalliset ohjeet ovat Kodin kuvalehden verkkosivulla.
4. Kipsistä askarreltu kulho
(Lähde: Kodin kuvalehti/Ruususuu ja Huvikumpu -blogi, 10.3.2016)
Tarvitset:
- Kipsinauhaa (apteekista tai askartelukaupasta)
- Ilmapalloja (Vesi-ilmapalloilla saat tehtyä pienempiä kulhoja.)
- Kulhon
Suojaa työpiste esimerkiksi sanomalehdellä. Puhalla ilmapallo haluamasi kokoiseksi ja laita se salaattikulhoon leveämpi puoli ylöspäin. Leikkaa kipsinauhasta leveähköjä suikaleita. Täytä pieni vesiastia haalealla vedellä, ja kastele suikaleet nopeasti astiassa. Aseta ja tasoittele märät kipsinauhasuikaleet ilmapallon päälle ja muotoile niistä haluamasi mallinen kulho. Reunan ei tarvitse tässä vaiheessa olla tasainen. Anna työn kuivua noin vuorokauden ajan ja puhkaise pallo. Leikkaa kulhon reunat suoriksi tai jätä ne rosoisen epätasaisiksi. Valmiin kulhon ympärille voit kieputtaa koristeeksi narua. Halutessasi voit myös lakata tai maalata kulhon. Muista, että valmis kulho ei kestä vettä.
Maalaamisen lisäksi kulhon voi koristella Decoupage -tekniikalla.
Siihen tarvitaan:
- Sivellin
- Kuvioituja paperisia lautasliinoja
- Decoupage-lakkaa tai itse tehtyä seosta (50 ml vettä ja 50 ml Eri Keeper -liimaa)
- Tuorekelmua
Leikkaa irti kuva tai kuvat lautasliinasta. Sivele kulhon pintaan Decoupage-lakkaa tai itse tehtyä liima -vesiseosta ohut kerros. Irrota lautasliinan päällimmäinen kerros, jossa kuva tai kuvio on, ja paina se lakatun osion tai liimaseoksen päälle. Leikkaa tuorekelmusta sopiva pala ja silittele sen avulla kuva tasaiseksi kulhon pintaan. Käytä useampi lautasliina, jos haluat kulhon peittyvän kokonaan kuvioilla. Tuorekelmun avulla estät lautasliinan rikkoontumisen tasoittamisen aikana.
Kuvalliset ohjeet ovat Kodin kuvalehden verkkosivulla.
5. Fimo-massalla koristellut kukkaruukut
(Lähde: Suomalaisen kirjakaupan verkkosivut)
Kotikeittiön yrteille tai kodin viherkasveille syntyy herttainen koti, kun koristelet perusruukut askartelutarvikkeita myyvistä liikkeistä saatavalla Fimo-massasta tehdyillä kohokuvioilla. Massasta tehdyt koristeet tuovat ruukkuihin kolmiulotteisuutta. Aiheet ja värimaailman voit valita oman mielesi mukaan.
Näitä tarvitset:
- Lasittamattomia saviruukkuja
- Fimo-massaa (Halutessasi useampaa eri väriä.)
- Sateenkaari -koriste
Leikkaa Fimo-massasta ensin pienempiä paloja ja pyörittele niistä kapeita pötköjä. Voit käyttää eri värejä.
Paina pötköt toisiinsa yhdensuuntaisesti kiinni ja taivuta ne kaaren muotoiseksi (Kaaren päät taipuvat alaspäin.). Tasaa kaaren päät leikkaamalla ylimääräinen massa pois. Paina näin muodostunut kaari kiinni kukkaruukun kylkeen.
Silmäripset -koriste
Runsasripsiset, uneliaat silmät syntyvät taivuttamalla yksi massapötkö kevyesti kaarelle (Kaaren päät taipuvat ylöspäin.) ja kiinnittämällä kaaren alareunaan pieniä massapaloja silmäripsiksi.
Halutessasi voit tehdä myös muita koristeita. Kokeile vaikka hymynaaman tai sydämen muovailua.
Koristeen lopullinen kiinnittäminen ruukun pintaan
Laita ruukut koristeineen 110-asteiseen kotiuuniin 30 minuutin ajaksi. Fimo-massasta tehdyt koristeet kovettuvat näin suoraan ruukun pintaan. Jos koristeet irtoavat jäähdyttyään, kiinnitä ne paikoilleen pikaliimalla.
Kuvalliset ohjeet ovat Suomalaisen kirjakaupan Tekemisen maailma -sivulla
6. Uudelleen käytettävä ruokakääre
(Lähde: Sinelli-verkkosivut)
Sulata mehiläisvahaa tilkkukankaalle ja käytä sitä joko ruokakääreenä tai kantena purkeille ja kulhoille. Ruokakääreitä voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Ne on helppo puhdistaa kostealla liinalla ja miedolla saippualla. Säilytä puhtaassa ja kuivassa paikassa: suorana, taitettuna tai rullattuna. Huomaa! Älä käytä lihalle tai kalalle.
Tarvitset:
- Kangasta (esim. puuvilla tai pellava)
- Mehiläisvahaa
- Raastin
- Harkko/kuviosakset
- Leivinpaperia
- Silitysraudan ja -alustan
Pese kangas pesuohjeen mukaan ja leikkaa 14 x 14 cm kokoinen pala kankaasta harkkosaksilla.
Laita leivinpaperin pala kankaan alle. Sirottele kankaan päälle raastettua mehiläisvahaa niin, että se peittää kankaan.
Aseta toinen leivinpaperin pala kankaan päälle. Silitä keskilämmöllä, kunnes koko kankaanpalaa peittää sulanut mehiläisvaha. Kankaan väri muuttuu hieman mehiläisvahan värin vuoksi.
Poista leivinpaperi ja anna uudelleen käytettävän ruokakääreen kuivua huoneilmassa (noin 30 min.) Sen jälkeen se on valmiina käyttöön ja voit muotoilla sen purkin ympärille käden lämmön avulla.
Kuvalliset ohjeet ovat Sinellin verkkosivulla.
7. Pöytätabletit paperinarusta
(Lähde: Sinelli-verkkosivut)
Paperilangasta neulotut pöytätabletit sopivat hyvin boho-sisustustyyliin. Tabletteja varten tarvitset 7–8 mm levyistä paperinarua (Esim. Raffia- paperinaru, Leveys 7–8 mm, sävy hiekka, 100 m/kerä.) ja numeron 5,5 neulepuikot. Tabletti neulotaan tasona. Oikealla puolella oikeaa ja nurjalla nurjaa. Valmiin tabletin koko reunatupsuineen on neulojan käsialan mukaan noin 32 x 48 cm. Tarvitset yhden rullan paperinarua per pöytätabletti.
Leikkaa ensin 90 kappaletta 14 sentin pätkää narua tabletin tupsuja varten.
Luo 45 silmukkaa neulepuikolla 5,5. Neulo oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa, kunnes koko paperinaru on mennyt. Päättele silmukat.
Kiinnitä tupsut jokaiseen silmukkaan. Taita jokainen paperinaru kahtia ja työnnä taitetun narunpätkän keskikohdan lenkki reunasilmukan läpi. Työnnä narun päät lenkin läpi ja kiristä.
Laita lopuksi kostea pyyhe tabletin päälle ja silitä keskilämmöllä.
Kuvalliset ohjeet ovat Sinellin verkkosivulla.
8. Näin neulot tunturineuletta
(Lähde: Kodin kuvalehti, 10.8.2017, Teija Kolehmainen)
Muhkeaa ja joustavaa tunturineuletta kutsutaan myös valepatentiksi. Sitä on helppo tehdä, sillä sinun tarvitsee osata neuloa vain oikeita ja nurjia silmukoita. Neuleeseen muodostuu kohollaan oleva pystyraita oikeista silmukoista. Sen molemmilla puolilla ovat helmineuleraidat, joissa on päällekkäin oikeita ja nurjia silmukoita. Nurja silmukkaraita asettuu helmineuleraitojen väliin.
Mallikerrassa on neljä silmukkaa ja kaksi kerrosta.
Tunturineulos suljettuna neuleena (Sopii esim. pipoihin.)
Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita.
Ensimmäinen kerros: Neulo 1 nurin ja 3 oikein. Toista kerros loppuun.
Toinen kerros: Neulo 2 nurin, 1 oikein, 1 nurin. Toista kerros loppuun.
Toista kerroksia 1 ja 2.
Tunturineulos tasoneuleena (Sopii esim. kaulaliinaan.)
Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita. Jos haluat neuleeseen symmetriset reunat, luo viimeiseksi yksi silmukka, josta tulee jatkossa työn reunasilmukka (Esim. luo 40 silmukkaa ja lopuksi yksi silmukka, eli yhteensä 41 silmukkaa.).
Ensimmäinen kerros: Neulo 1 nurin ja 3 oikein. Toista tätä, kunnes jäljellä on yksi reunasilmukka. Neulo se oikein ja käännä työ.
Toinen kerros: Neulo puikon alussa 2 oikein. Neulo sen jälkeen 1 silmukka nurin ja 3 silmukkaa oikein ja toista näitä silmukoita, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo ne oikein.
Käännä työ ja jatka toistamalla kerroksia 1 ja 2.
Joustava neule sopii hyvin pipoihin ja huiveihin, sillä se on molemmilta puolilta samannäköistä.
9. Kolme tapaa neuloa valepalmikko
On monta tapaa neuloa valepalmikko. Seuraavat ohjeet on tarkoitettu pyörönä neulottavaksi. Voit halutessasi säätää välikerrosten määrää mielesi mukaan.
9.1 Ensimmäinen tapa neuloa valepalmikkoa
(Lähde: YouTube Beyond The Loops -kanava)
Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita.
1. ja 2. kerros: Neulo 2 oikein, 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
3. kerros: Nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ensin etureunasta (Jätä silmukka vielä vasemmalle puikolle.) ja neulo sitten sama silmukka takareunasta. Näin saat oikealle puikolle kaksi silmukkaa sille ensin nostamasi yhden silmukan lisäksi. Vedä oikealle puikolle ensiksi nostettu silmukka kahden neulotun silmukan yli. Puikolla on nyt 2 silmukkaa. Neulo 2 nurin. Toista näitä vaiheita kerroksen loppuun.
Jatka toistamalla kerroksia 1–3.
9.2 Toinen tapa neuloa valepalmikkoa
(Lähde YouTube: Beyond The Loops -kanava)
Luo viidellä jaollinen määrä silmukoita.
1–3 kerros: Neulo 3 oikein, 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
4. kerros: Nosta 1 silmukka oikein neulomatta. Neulo 1 oikein, tee langankierto ja neulo 1 oikein. Vedä ensiksi nostettu silmukka neulottujen silmukoiden ja langankierron yli, käytännössä oikealla puikolla olevien neljän langan yli oikealta vasemmalle. Neulo 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
Toista kerroksia 1–4. Kerroksella 4 tehdyt langankierrot neulotaan seuraavalla kerroksella kuin normaalit silmukat.
9.3 Kolmas tapa neuloa valepalmikkoa
(Lähde: Meillä kotona, Jonsukat pyllytin -ohje, 10.3.2021)
Luo viidellä jaollinen määrä silmukoita.
1–3 kerros: Neulo 3 oikein, 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
4. kerros: Nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 2 oikein. Vedä ensiksi nostettu silmukka kahden silmukan yli. Neulo 2 nurin. Toista kerros loppuun.
5. kerros: Neulo 1 oikein, tee langankierto, neulo 1 oikein. Neulo 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
Toista kerroksia 1–5. Kerroksella 5 tehdyt langankierrot neulotaan seuraavalla kerroksella kuin normaalit silmukat.
10. Purjein -neulepintaa sukanvarteen
Facebookin suuressa Iloinen villasukka- ja neuleryhmä -ryhmässä on tänä keväänä innostuttu Leena Loukomaan suunnittelemien Purjein-villasukkien varren neuloksesta. Neulos on Marttojen julkaisemassa ohjeessa tehty kaksivärisenä, mutta se sopii hyvin myös yhdellä värillä neulottavaksi, tai vaikka raitalangasta tehtynä. Mallikerta on jaollinen kuudella ja siinä on seitsemän kerrosta. Neulotaan pyöröneuleena.
Ensimmäinen kerros - neulo 5 nurin 1 oikein, toista kerroksen loppuun
Toinen kerros - neulo 1 oikein, 4 nurin, 1 oikein, toista kerroksen loppuun
Kolmas kerros - neulo 2 oikein, 3 nurin, 1 oikein, toista kerroksen loppuun
Neljäs kerros - neulo 3 oikein, 2 nurin, 1 oikein, toista kerroksen loppuun
Viides kerros - neulo 4 oikein, 1 nurin, 1 oikein, toista kerroksen loppuun
Kuudes ja seitsemäs kerros - neulo koko kerros oikeaa
Jos haluat käyttää kuvioväriä, tarkemmat ohjeet ovat Marttojen verkkosivulla.
11. Novitan kevään ja kesän uutuuslangat
(Lähde: Novita verkkosivut)
Novita 7 Veljestä Karkkiraita
Fazer x Novita -yhteistyönä toteutetussa 7 Veljestä Karkkiraita -langassa yhdistyvät kaksi suomalaisten rakastamaa klassikkoa: ikoninen 7 Veljestä -sukkalanka ja Fazerin makeiset. Herkulliset karkkiraidat tuovat sukkiin väri-ilottelua ja tasaisen raitakuvion. Entistä villaisempi koostumus sisältää 80 % villaa ja 20 % polyamidia. Tuotteet voidaan pestä 40 asteessa. Puikkosuositus 4, sukkiin 3.5 mm. 100 gramman kerässä on 200 metriä lankaa. 7 Veljestä Karkkiraita -lanka on Avainlipputuote.
Värit (Värjätty lanka, josta sukkia neuloessa syntyy tasaraitainen väritys. Toimituksen huomautus: Langan värin tulkinta valmistajan kuvasta varsinkin murretuissa sävyissä saattaa poiketa todellisesta väristä. Suluissa ilmoitettu numero on langan tuotenumero.)
Fazermint (9001) - harmaa, turkoosi, limenvihreä, kirkkaansininen
Lontoo rae (9011) - luonnonvalkoinen, kirkkaansininen, vaaleankeltainen, lila
Kiss Kiss (9021) - harmaa, kirkkaansininen, luonnonvalkoinen, oranssi
Vihreitä kuulia (9031) - luonnonvalkoinen, ruskea, kirkkaanvihreä, kirkkaansininen
Novita Runo
Novita lankaperheeseen kuuluvan Runo-langan pinta on veikeä ja maalauksellinen. Lankaa voi käyttää sellaisenaan tai yksivärisen langan kanssa. Runon liukuvärjätty pinta tuo elävyyttä ja värien leikittelyä sukkiin, neuleisiin ja asusteisiin. Koostumus 80 % villa ja 20 % polyamidia. Tuotteet voidaan pestä 40 asteessa. Puikkosuositus 4, sukkiin 3.5 mm. 100 gramman kerässä on 200 metriä lankaa. Novita Runo -lanka on Avainlipputuote.
Värit (Liukuvärjätty lanka, jossa värit vaihtuvat toiseen hyvin loivasti muodostamatta selkeitä raitoja, vaan enemminkin väripintoja. Suluissa oleva numero on langan tuotenumero.)
Ruska (800) - tummanpunaisia ja -keltaisia ruskan sävyjä
Kahvi (859) - murrettuja lämpimiä ruskean eri sävyjä kellertävän ruskeasta punertavan ruskeaan
Leikki (893) - pastellisävyjä, luonnonvalkoista, vaaleaa lilaa ja vaaleansinistä
Ilotulitus (950) - turkoosia, limenvihreää, aniliininpunaista ja sinistä
Kaikki Novitan kevään ja kesän 2023 lankojen uutuusvärit on esitelty Novitan verkkosivuilla.
12. Näkövammaisen silmät ovat sormenpäissä
(Lähde: Ilmajoki -lehti, julkaistu 21.12.2022, teksti Sari Haapala)
Könnintien varrella omassa talossa asuva Matti Antila (75) opetteli uusia taitoja menettäessään näkönsä lähes tyystin. Niiden tuoma mielekäs tekeminen on miehen mukaan ensiarvoisen tärkeää henkiselle hyvinvoinnille.
Viisi vuotta sitten lääkäri totesi Matti Antilalle, että hänen näkökyvystään jää jäljelle valontaju, ei muuta. Vasempaan silmään tullut tulehdusreaktio puhkaisi vasemman silmän. Sen seurauksena verkkokalvo irtosi ja silmä meni kerralla ”pimeäksi”. Se oli silmänpainetautia sairastavan Matin parempi silmä.
- Nyt kun istut siinä vastapäätä, näen hahmon, jolla on tummat vaatteet ja paremminkin tumma tukka kuin vaalea, Matti puhelee toimittajalle.
- Jos kuvitellaan, että näön mitta on metrin matka jotakin. Kun sieltä otetaan joka päivä milli pois, ei lopulta jää jäljelle paljon mitään. Viisi viimeistä vuotta tämä on ollut sellaista hiljaista luopumista.
Matti oli vasta 30-vuotias, kun hänellä todettiin silmänpainetauti. Siitä on yli 45 vuotta. Sen jälkeen hän on käynyt toistatuhatta kertaa erilaisissa silmäoperaatioissa.
Sarviskalvoja on vaihdettu. Paineleikkauksia tehty. Kaihit leikattu. Operaatioiden yhteydessä on monet tulehdukset käyty läpi. Varsinainen henkilääkärini näissä silmäasioissa, Orhasen Eeva, totesi, että pitkällekin olen näiden silmieni kanssa päässyt.
Joutenolo ei vaihtoehto
Matin onni oli hänen omien sanojensa mukaan näönkuntouttaja, joka kysyi häntä mukaan näönkuntoutuksen sopeutumisvalmennukseen. Siitä on viisi vuotta. Valmennus järjestettiin Iiriksessä Helsingissä.
- Siellä puhuttiin muun muassa valkoisen kepin käytöstä. Siellä sanottiin, että opetellaan se, kun olen henkisesti valmis. Kun nyt ajattelen, niin keppi on minulle välttämättömyys.
Toisinaan Matti pohtii, paljonko näön menetyksestä on hänen omaa syytään. Silmälääkäri olisi halunnut miehen pois töistä paljon aiemmin, kun se tapahtui. Se olisi lääkärin mukaan ehkäissyt sarviskalvotulehduksia.
Mutta koska Matti oli tehnyt töitä aina, joutenolo ei ollut vaihtoehto. Nuorena hän työskenteli maatalousneuvojana, sen jälkeen viljelypäällikkönä kahdella tärkkelysperunatehtaalla ja viimeisimpänä viljelykonsulenttina sokeritehtaalla.
- Siinä rinnalla hoidin 25 vuotta kotitilaa. Vuonna 2012 tehtiin sukupolvenvaihdos. Poika jatkoi ja minä sain jättää ne työt. Tosin poikani luopui viljelystä runsas vuosi sitten, koska hänellä on virka Tampereella, Matti selventää.
Vertaistuen tärkeydestä
Matille oli tärkeää, että näön menettämisestä huolimatta hän voisi vielä tehdä jotakin konkreettista.
- Alkuun minulla oli vain äänikirjat, mutta se on sellaista passiivista touhua. Sitten tulivat nämä kynttilät ja harjat. On aivan ykkösjuttu, että elämässä on muutakin kuin joutenoloa. Pitää olla tekemistä.
Oppinsa kynttiläntekoon ja harjansidontaan Matti haki ammattiin valmentavalta kuntoutuskurssilta, jonne hakeutui ensimmäisen kurssin jälkeen. Vuosi oli silloin 2018.
- Kynttilöitä olen värkännyt nyt viitisen vuotta ja harjoja pari vuotta. Joku on ihmetellyt, miten se onnistuu. Olen sanonut, että minun silmäni ovat sormenpäissä. Kutovathan naisetkin sukkaa samalla, kun katsovat televisiota. Tämä on sama asia.
Matti tuumaa, että yksi merkittävimmistä asioista näkövammaisuuden hyväksymisessä on ollut vertaistuki. Mies on aktiivisesti mukana Näkövammaisten Käsityöläisten yhdistyksessä sekä Näkö ry:ssä.
- Meillä on kaikenlaista toimintaa molemmissa yhdistyksissä. Eilen olimme juuri konsertissa ja pikkujoulua pitämässä Näkö ry:n väen kanssa. Käsityöläisten porukassa selvitämme niitä mahdollisuuksia, joita meille näkövammaisille on tarjolla. Meillä on joka maanantai Teams–kokous, jossa käymme näitä asioita läpi. Keskustelemme myös ihan kaikesta muusta. Tärkeää sekin.
Apua lähellä
Apuna arjessa Matilla on avustaja, joka käy hänen luonaan kolme kertaa viikossa. Avustaja laittaa ruoan ja siivoaa kodin. Sen lisäksi Matin naisystävä toimii apukäsinä.
- Jos heitä ei olisi, olisin laitoksessa. Olen heistä hyvin kiitollinen. Onnekseni ympärilläni on ihmisiä, jotka pitävät huolta, Matti sanoo.
Matin työpajoista kumpikin sijaitsee kodin seinien sisäpuolella talon toisessa päädyssä.
- Kynttilöitä on tullut pyöriteltyä jouluksi noin 400. Ne valmistetaan mehiläisvahasta. Se on täysin luomua, mies naurahtaa.
Kynttilöiden ohella on valmistunut iso määrä harjoja. On pesu- ja saunaharjoja pitkillä ja lyhyillä varsilla. On juuresharjoja ja patasuteja. Pitkien harjojen harjapuut on tervattu ja tervan vieno tuoksu leijuukin ilmassa.
- Niitä syntyy, vaikka pistettäisiin mustat laput silmille.
Miehen tekemiä tuotteita myydään Likeltä osuuskunnan myymälässä ja Koskenkorvan joulupuodissa. Kaverin kanssa Matti pärjää myös erilaisissa messu- ja myyntitapahtumissa.
- Varsinaista lisätuloa näistä ei saa, mutta onpahan tekemistä. Se on omalle mielenterveydelle tärkeää. Ja saa eres nuo värkit maksuhun, Matti tuumaa.
Kyllä tämä tästä
Arkisin Matti ”lukee” ensin aamusta päivän lehdet. Se on mahdollista erilaisten apuvälineiden kautta, joita on nykyisin runsaasti. Esimerkiksi puhelimelle voi antaa komennon, jonka avulla se soittaa johonkin tiettyyn paikkaan. Tai tabletissa olevaa netin hakuselainta voi ohjeistaa yhtä lailla äänikomennoin.
Lukemisen jälkeen hän menee valmistamaan pari, kolme harjaa. Yhden pitkävartisen pesuharjan tekemiseen menee aikaa puolesta tunnista tuntiin. Niiden parissa vierähtää mukava tovi.
- Tehdessä ajatus kirkastuu. Tulee tunne, että kyllä tämä taas tästä. Tekeminen ylläpitää henkistä hyvinvointia. Se on ihan välttämätöntä.
Myönteisen puolella
Matin mielestä näkövammaisten kuntoutus- ja sopeutumisvalmennus on Suomessa hyvällä mallilla, mutta käsityöläisten tarvikevälitykseen ja kaupankäyntiin tarvittaisiin enemmän apuja.
- Kaupankäyntikoulutukseen on onneksi ensi vuonna luvassa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoitusta.
Matti korostaa säännöllistä silmäsairauksien seurantaa ja painekontrollissa käymistä, mikäli tietää sairastavansa silmänpainetautia. Painesairaus ei parane koskaan, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää.
- Olen joskus miettinyt, että jos saisin viikoksi täyden näön takaisin, haluaisinko sitä enää. Siihen minulla ei ole vastausta. Sen sijaan iloitsen kaikista asioista, jotka yhä onnistuvat. Niin muutkin ajatukset pysyvät myönteisen puolella.