Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Makramee-avai­men­pe­rä

Tekijä: Riikka Mutikainen

Näin teet kauniin makramee-avaimenperän kaksoistasosolmulla

Kaksoistasosolmu on hyvin yleisesti makrameessa käytetty solmu, jolla saadaan luotua tasaista pintaa solmimalla useampi vastaava solmu limittäin toisiinsa nähden. Kaksoistasosolmulla voidaan myös luoda nauhamaisia tasaisia pintoja, tai niillä voi leikitellä erilaisia kuvioita luoden. Kaksoistasosolmussa tasosolmun jälkeinen solmu tehdään edellisen peilikuvana. Tästä linkistä löydät kuvalliset ohjeet solmun tekemiseen: https://punomo.fi/kasityotekniikat/lankatekniikat/solmut-solmeilu/makramee/kaksoistasosolmu-2/- Ulkoinen linkki

Alla oleva ohjeistus on suunnattu erityisryhmille ja erityisesti näkövammaisille. Ohjeessa on pyritty kuvailemaan ja havainnollistamaan pieniä yksityiskohtia helpottamaan oppimista.

Tarvitset

  • moppari-lankaa
  • avainrenkaan
  • sakset
  • mittanauhan

Leikkaa langasta kahden metrin mittainen pätkä. Taita lanka kahtia, jolloin sinulla on metrin mittainen lanka kaksin kerroin. Leikkaa langat erilleen, jolloin sinulla on kaksi metrin mittaista lankaa. Mittaa langoista 40 cm ja taita langat siitä kahtia, jolloin sinulla on neljä lankaa yhdessä 20 cm pituudelta. Pujota avainrengas taitoskohtaan ja solmi langat napakasti yhteen lukitakseen avainrengas.

Aloita punominen. Sinulla on nyt neljä lankaa 2 lyhyempää ja 2 pidempää. Aseta lyhyet langat työn keskelle ja pidemmät langat keskilankojen oikeaan ja vasempaan reunaan. Lyhyet runkolangat kulkevat solmujen teon ajan yhdessä avainrenkaasta alaspäin ja pitkät reunalangat valmistavat itse solmun 

Aloita vasemmanpuoleisella pitkällä langalla: Tee vasemmanpuoleiseen pitkään lankaan pieni solmu päähän. Tämä helpottaa sinua erottamaan pitkät langat toisistaan. 

Vie solmittu lanka (Vasemmanpuoleinen) keskimmäisten lankojen päältä vaakatasossa kohti oikeaa, jättäen vasemman langan tyveen lenkin seuraavan langan pujotusta varten.

Ota oikeanpuoleinen pitkä lanka (lanka, jossa ei ole solmua) ja vie se vasemmalta tulleen langan päältä kiertäen runkolangat takakautta sekä pujottaen langanpää vasemmalle jääneestä lankalenkistä läpi eteen. Tässä vaiheessa solmua kiristetään niin, että siitä tulee symmetrinen. Nyt tehdään solmu vastakkaiseen suuntaan:

Vie oikeanpuoleinen lanka (joka on merkitty solmulla) rungon päältä vaakasuoraan kohti vasenta, jättäen oikean langan tyveen löysä lankalenkki toisen langan pujotusta varten. Ota vasen lanka (lanka, jossa ei ole merkkiä) ja vie se oikealta tulleen langan päältä kiertäen runkolangat takakautta, pujottaen langan pää oikealle jääneestä lankalenkistä läpi eteen.

Toista solmuparia, kunnes runkolankoja on vielä 5 cm jäljellä tai hieman enemmän, jolloin tehdään päätös. Tee kaikista neljästä langasta yhtenäinen solmu.

Kampaa langat kevyesti sormin auki tai tarvittaessa kammalla. Tasoita langat ja leikkaa haluamaasi pituuteen.

 

Vinkkilaatikko:

  • Voit tehdä työtä myös mielikuvitusharjoituksena niin, että työn keskellä olevat lyhyet langat ovat vartalo ja pitkät langat ovat kädet. 

          Vie vasen käsi vartalon edestä vaakasuoraan kohti oikeaa

          Vie oikea käsi vasemman käden päältä kiertäen vartalon taakse

          Vie oikea käsi vartalon takaa kohti vasemman käden kyynärkoukusta takaa eteen....

  • Voit myös havainnollistaa solmua laittamalla kädet ristiin rinnalle puuskaan. keskilangat menisivät ikään kuin ranteiden välissä.
  • Jos tekisit solmua vain yksisuuntaisesti ns. tasosolmuna työ lähtee kiertymään, tämäkin on kaunista.
  • Jos koet helpommaksi leikata ensin yhden metrin mittaisen langan mittapätkäksi, voit halutessasi leikata kaksi metrin mittaista pätkää suoraan.
  • Ohjeessa on käytetty tarkkoja mittoja mutta toisinaan voi olla helpompaa tehdä vapaalla kädellä, tässä vaiheessa on suositeltavaa ottaa langasta reilu mitta, jottei se lopu kesken.
  • Runkolankojen ja solmimislankojen erottamista voi helpottaa käyttämällä kahta eri materiaalia esim. runkolankana villalankaa ja solmimiseen puuvillalankaa.
  • Runkolangoilla ei koskaan solmita. Ne voi halutessaan vaikka teipata päästä yhteen.