Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Ma­kra­mee­sul­ka

tekijä Marjatta Pyykkö, Oivallushanke 2022

Makrameesulka tai useamman sulan muodostama ryhmä on sopiva seinäkoristeeksi tai ikkunakoristeeksi. Pieniä sulkia voi käyttää myös korujen yksityiskohtana.

Aluksi kierrätän ryhmässä valmiin tuotteen, niin että jokainen voi tutkia sitä ja esittää kysymyksiä heti aluksi. Voi kierrättää mhös erilaisia ja eri kokoisia sulkia.

Ensimmäisellä kerralla on helpompi tehdä vähän isompi, vähintään 5 cm leveä ja n 15 cm pitkä sulka, jotta sulan rakenteet ja solmut on helpompi havaita. Tuotteeseen tarvitaan sellaista makrameelankaa, joka hapsuuntuu helposti, jotta sulan höytyosa voidaan kammata lopuksi auki niin, että sulka näyttää pehmeältä ja pöyheältä muistuttaen enemmänkin höyhentä.

Sulka valmistuu vain yhtä ainoaa solmua käyttäen. Työhön tavitaan "orsi" josta valmistettava höyhen riippuu, makrameelankaa n 40 cm ja samaa lankaa höytyihin. Höytyjä on hyvä leikata valmiiksi sopivan n 7–8 cm leveän (puolet höytylangan pituudesta) pahvisabluunan avulla. Näin niistä tulee samankokoisia. Valmiiksi leikatut höytylangat voi laittaa sopivaan rasiaan, jotta ne löytyvät helposti työn edistyessä.

Seuraavaksi kierrätän osallistujien kesken pelkän orren, johon on kiinnitetty tämä 40 cm pitkä lanka puolivälistä sekä yksi höytypari niin, että solmimistapa on selvästi havaittavissa.

Runkolanka taitetaan kaksinkerroin ja silmukkapää asetetaan orren alle. Vapaat langanpäät pujotetaan silmukasta ja solmu vedetään tiukasti orren ympärille niin, että langan solmukohta tulee työn etupuolelle. vapaat langat muodostavat nyt höyhenen runko-osan, jonka ympärille höytyjä ruvetaan solmimaan.

Orsi on hyvä kiinnittää molemmista päistään. Pöydän pintaan teipillä, jotta työn tekeminen helpottuu. Halutessaan voi myös pitkät runkolangat teipata loppupäistään pöydän pintaan, jolloin voi keskittyä pelkästään höytyjen kiinnitykseen.

Höytyparin solmiminen runkolankojen ympärille: Otetaan kaksi höytylankaa, taitetaan ensimmäinen lanka keskeltä puoliksi niin, että muodostuu silmukka. Tämä höytylankasilmukka laitetaan runkolankojen alle, silmukka oikealle. Toisen höytylangan vapaat päät pujotetaan tästä silmukasta vasemmalta oikealle. Nyt toinen lanka muodostaa runkolankojen päälle myös silmukan, johon ensimmäisen langnan vapaat päät pujotetaan. Kiristettäessä huomaa, että ensimmäisen langan silmukkapuoli jää höyhenen pinnalle ja toinen höytylangan silmukka alapuolelle. Seuraava höytypari solmitaan toisin päin.

Tässäkin vaiheessa kannattaa kierrättää keskeneräistä sulkaa, jossa solmujärjestys vielä havainnollistuu.

Näitä höytypareja solmitaan rungon ympärille niin paljon kuin mahtuu. Loppuun jätetään kuitenkin vähintään 5 cm vapaata runkoa, että höihenen loppuosa voidaan leikata muotoonsa.

Kun höytyjä on tarpeellinen määrä, kammataan tai harjataan höydyt auki niin, että höyhen on ilmavan ja pehmeän näköinen.

Lopuksi leikataan höyhen muotoonsa. Valmistusvaiheessahan höydyt ovat samanpituisia. Höyhenen muoto on ylhäältä leveä ja pyöreäreunainen ja kapenee alaspäin teräväksi kärjeksi.