Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Näp­pi­tun­tu­mal­la / Kesäkuu 2022

Tällä sivulla

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on tuottanut tämän julkaisun, joka sisältää ohjeita ja ajankohtaista tietoa käsitöiden saralta. Tämä on tarkoitettu kaikille käsitöistä kiinnostuneille näkövammaisille. Lisää ohjeita ajanvietteeksi ja mukavaan puuhasteluun löytyy kotisivultamme: www.kasityontekijat.fi- Ulkoinen linkki

Keräämme kotisivulle kuvia näiden ohjeiden mukaisista käsitöistä. Ota siis kuva tekemästäsi työstä ja toimita se sähköpostitse kasityoliite@gmail.com. Anna palautetta ja vinkkejä seuraavan käsityöliitteen sisällöksi:

sähköpostilla: kasityoliite@gmail.com.

 

Sisällys

  1. Ajankohtaista yhdistykseltä
  2. Kerro parhaat vinkkisi meille
  3. Kolmion muotoinen lahjarasia
  4. Kirjan sivuista ruusuja
  5. Virkattu tuulihyrrä
  6. Virkatut kestovanulaput
  7. Virkatut röyhelöhiusdonitsit
  8. Sukkiin näyttävyyttä ilman kirjoneuletta
  9. Betoniset raparperinlehdet
  10. Pöytyäläisten myssymummojen särmikkäillä pipoilla uskomattomat markkinat: ”Todella kiinnostavaa maailmassa, jossa kaikki on ’made in China’

 

1. Ajankohtaista yhdistykseltä

Näkövammaiset Käsityöntekijät piti lauantaina 7.5.2022 vuosikokouksensa. Kokous oli hybridikokous. osa edustajista oli koolla iiriksessä ja osa teamsin kautta. Kokouksessa oli läsnä 13 varsinaista jäsentä, yhdistyksen sihteeri ja yksi avustava henkilö.

Kokouksen aluksi yhdistys valitsi Eeva Airikaisen kunniajäsenekseen.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Eeva Airikainen ja sihteerinä Mella Salmela.

Toimintakertomus ja tilinpäätös viime vuodelta hyväksyttiin. samaten vastuuvapaus tilivelvollisille myönnettiin. Toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvalle vuodelle hyväksyttiin niin ikään.

Tässä kokouksessa otettiin käyttöön uudet säännöt, joiden mukaan puheenjohtajan toimikausi on kaksivuotinen. Lisäksi hallituksessa ei ole kuin yksi varajäsen.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Mauno Sirviö Palokasta. Hallitukseen valittiin Anneli Iltanen Espoosta, Raija Rihkajärvi Virroilta ja Matti Antila Ilmajoelta. Varajäseneksi valittiin Heli Liimatta Helsingistä. Hallituksessa jatkavat Kaisa Penttilä Espoosta, Minna-Riikka Murto Tampereelta ja Martti Yläpelto Jalasjärveltä.

Kokouksen jälkeen hallitus piti järjestäytymiskokouksen, jossa se valitsi Anneli Iltasen varapuheenjohtajaksi.

 

Suositut etätapaamiset jatkuvat edelleen. Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi:  kaisa.penttila@pp.nkl.fi

Puikon koukuttamat kokoontuvat torstaisin

Kun haluat juttuseuraa, tule mukaan torstaisin klo 18 puikon koukuttamien etätapaamiseen. Mukaan pääset tavallisella puhelimella soittamalla tai Teams-linkistä. Jutellaan käsitöistä, kirjoista ja juttu polveilee elämän kaikilla alueilla.

Kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta ovat tervetulleita puikoilla tai ilman. Emäntänä toimii Heli Liimatta Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:stä. Tapaamisia jatketaan toistaiseksi.

Harjan sitojat ja kopantekijät kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia aina maanantaisin klo 17 alkaen Teams-etäyhteydellä. Isäntänä toimii puheenjohtajamme Mauno Sirviö.

2. Kerro parhaat vinkkisi meille

Keräämme mielellämme Käsityöliitteeseen teidän parhaita ideoitanne ja niksejänne muille lukijoille jaettaviksi. Jos tiedät jonkun, erityisesti näkövammaisen käsityöntekijän tai askartelijan työtä helpottavan vinkin, kerrothan siitä meille osoitteeseen kasityoliite@gmail.com.

3. Kolmion muotoinen lahjarasia

(Lähde: Verkkokauppa Sinelli)

Kesän pikkulahjat voi paketoida pieneen pyramidinmuotoiseen rasiaan. Rasia on muodoltaan ja kooltaan kuin Trip-mehupakkaukset 70-luvulla. Rasian tehdään vähän paksummasta kuvioidusta paperista ja kootaan kaksipuoleisen teipin avulla. Paperin pitää olla taipuisaa, mutta niin kestävää ettei se mene rikki. Rasian koristeena ja sitä vahvistamassa on kuvioteippiä, eli teippiä johon on painettu kuvioita. Tarvikkeet lahjarasian tekoon voi hankkia askartelutarvikeliikkeestä.

Tee rasia näin:

  • Leikkaa tai valitse paperi, joka on suorakaiteen muotoinen ja mitoiltaan n. 30,5 x 15 cm. Voit kokeilla tehdä rasian pistekirjoituspaperista, mutta tässä ohjeessa on käytetty askarteluliikkeestä hankittavaa molemmilta puolilta kuvioitua paperia, jonka arkin koko on 30,5 x 30,5 cm.
  • Kiinnitä suorakaiteen muotoinen paperi kaksipuolisella teipillä pidemmältä reunaltaan, jolloin paperista muodostuu pyöreä putki. Laita teippi niin, että se jää putken sisäpuolelle.
  • Purista putkilon toinen suuaukko litteäksi koko matkalta ja kiinnitä se kaksipuolisella teipillä putken sisäpuolelta.
  • Kiinnitä kuvioteippiä suljetun pään ulkopuolelle, niin että teippi kiertää koko putken litistetyn pään ympäri. Teippi liimataan samaan kohtaan, kuin kaksipuolinen teippi laitettiin sisäpuolelle (eli aivan putken toiseen päähän). Kuvioteipistä tulee putkilon alareunaan koristenauha.
  • Laita lahja rasiaan ja sulje toinen pää 90 astetta eri suuntaan, kuin pohja. Käytä putkilon sisäpuolelle kaksipuolista teippiä ja ulkopuolelle kuvioteippiä.

Tarkemmat kuvalliset ohjeet ovat Sinellin verkkokaupan sivulla- Ulkoinen linkki.

4. Kirjan sivuista ruusuja

(Lähde: Vällylä-blogi)

Vanhojen kirjojen sivuista voi askarrella paperisia ruusuja, jotka voi kiinnittää tukevaan alustaan ja tehdä niistä vaikkapa seinätaulun tai kranssin. Esimerkiksi vanha valokuvakehys käy hyvin alustaksi

Näitä tarvitset

  • Vanhan kirjan
  • Sukkapuikon
  • Paperiliimaa
  • Sakset

Leikkaa paperista ympyrä ja leikkaa ympyrä spiraaliksi. Spiraalinauhan leveys on noin 2-3 cm. Kierrä spiraaliksi leikattu paperisuikale tiukasti pannaksi sukkapuikon ympärille. Poista sukkapuikko. Liimaa valmiit ruusukkeet toisesta päästään paperiliimalla (esimerkiksi Eri Keeper) haluamaasi alustaan. Kun toinen pää on kiinnitetty alustaan, avautuu spiraaliksi leikattu paperisuikale ruusuksi. Jos kirjassa on kuvia ja leikkaat kuvan edellä kerrotun ohjeen mukaan, saat värillisen ruusun.

Kuvia valmiista ruusuista on Vällylä-blogin verkkosivulla- Ulkoinen linkki.

5. Virkattu tuulihyrrä

Tuulihyrrä on spiraalin, eli kierteen, muotoinen virkattu nauhamainen käsityö, joita voi ripustaa koristeeksi esimerkiksi mökin kuistille.

(Lähde: Jonnan koukkuja -blogi)

Viime kesän hitti virkkausrintamalla oli selkeästi tuulihyrrä. Tarkalleen ottaen sen käyttötarkoitus ei kai ole ihan kiveen hakattu. Toisille se on tuulessa pyörivä kaunis hyrrämäinen koriste, joillekin se toimii linnunpelättimenä.

Tarvitset: Lankaa yhteen hyrrään hieman vajaa 50 g esimerkiksi jämälankoja, pätkävärjätyt langat sopivat myös. Virkkuukoukku 3 ½.

Aloita uusi kerros aina samasta päästä, työn oikealle puolelle. Voit vaihtaa väriä joka kerroksella. Se on helppoa, kun lanka pitää kuitenkin katkaista.

Virkkaa ensin niin pitkä ketjusilmukkapätkä kuin haluat hyrrän pituuden olevan. 

Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.

Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 pylvästä.

Virkkaa jokaiseen silmukkaan 3 puolipylvästä.

Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.

Pujottele halutessasi esim. koristehelmiä painoksi.

Virkkaa ripustuslenkiksi n. 20 cm pituinen ketjusilmukkapätkä, kiinnitä se hyrrään neulan avulla.

Kuvia virkatuista tuulihyrristä on Jonnan koukkuja -blogissa- Ulkoinen linkki.

6. Virkatut kestovanulaput

(Lähde: Haaveita ja hahtuvaa -blogi)

Lahjavinkki ystävälle tai itselle on virkata kauniit kestovanulaput kertakäyttöisten vanulappujen tilalle. Valitse lanka, jonka voi pestä 60 asteessa. Jämälangat käyvät tähän projektiin hyvin, koska pesulapun halkaisija on vain noin 5 cm.

Tee näin:

  • Ensimmäinen kerros: Tee lankalenkki ja virkkaa siihen 3 ketjusilmukkaa (on 1 pylväs). Virkkaa aloituslenkkiin 13 pylvästä (Virkattuna on yhteensä 14 pylvästä.). Yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen pylvääseen.
  • Toinen kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 1 pylväs ensimmäisen kerroksen ensimmäiseen pylvääseen. Ja sitten jokaiseen pylvääseen 2 pylvästä (on yhteensä 28 pylvästä). Yhdistä kerros piilosilmukalla.
  • Kolmas kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sitten kiinteitä silmukoita niin, että teet joka toiseen pylvääseen yhden kiinteän silmukan ja joka toiseen 2 kiinteää silmukkaa. (yhteensä 42 kiinteää silmukkaa). Yhdistä kerros piilosilmukalla.

Kuvia valmiista kestovanulapuista on Haaveita ja hahtuvaa -blogin sivuilla- Ulkoinen linkki.

7. Virkatut röyhelöhiusdonitsit

(Lähde: Madam BC- ja Prinsessajuttu blogit)

Hiusdonitsi on joustava rengas, jolla voi kiinnittää ponihännän tai nutturan. Näissä hiusdonitseissa käytetään kuminauhana kasvomaskeista leikattuja ja pestyjä kuminauhoja.

Tarvikkeet yhteen donitsiin: yhden kasvomaskin kuminauhat tai hiuslenkki, pieni kerä jämälankaa (puuvillaa) sekä virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan.

Tee näin:

Vedä kuminauhat maskista irti. Solmi nauhat yhteen isoksi lenkiksi ja kiepauta sormien ympäri kahdesti tai kolmesti (Riippuu siitä, kuinka löysät kuminauhat ovat ja kuinka paksun donitsin haluat.). Jos käytät valmista hiuslenkkiä, näin ei tarvitse tehdä.

  • Ensimmäinen kerros: Virkkaa 50 kiinteää silmukkaa kuminauhalenkin ympärille. Päätä kerros piilosilmukalla.
  • Toinen kerros: Virkkaa 2 pylvästä jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla
  • Kolmas kerros: Virkkaa 2 pylvästä jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla
  • Neljäs kerros: Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla ja päättele langanpäät.

Kuvia ja ohjeita on verkossa esimerkiksi seuraavilla sivuilla:

Madame BC -blogi- Ulkoinen linkki

Prinsessajuttu -blogi- Ulkoinen linkki

8. Sukkiin näyttävyyttä ilman kirjoneuletta

(Lähde: Neulemedian verkkosivut)

Suljettuun neuleeseen on helppo saada vaihtelua ja näyttävyyttä muutenkin kuin raidoittamalla tai neulomalla kirjoneuletta. Tästä jutusta löydät helpot ohjeet kolmeen erilaiseen, ilmeikkääseen ja helppoon pintaneuleeseen: broken seediin eli rikottuun helmineuleeseen, kerrosrivinousuun ja hunajakennoneuleeseen.

Broken seed eli rikottu helmineule

Broken seediin tarvitset kahta eriväristä lankaa. Mitä hillitympää ilmettä tavoittelet, sitä hillitympi yhdistelmä kannattaa valita. Ainakin toiseksi langaksi kannattaa valita yksivärinen lanka., kuten valkoinen, harmaa tai musta. Langoista toinen voi olla pätkävärjätty, raidoitettu, liukuvärjätty tai muuten näyttävämpi lanka. Jos haluat hillitymmän lopputuloksen, valitse toiseksi langaksi yksivärinen, vähän kirkkaampi lanka. Kahta kovin näyttävää lankaa ei kannata valita, sillä rikottu helmineule ei silloin juurikaan erotu.

Aloita luomalla pariton määrä silmukoita, jotta kerroksen vaihtokohdasta tulee siisti. Broken seed venyy käytössä hieman leveyssuunnassa, joten vähennä hieman silmukoiden määrää tavallisesta.

Mallineule suljettuna neuleena:

  • ensimmäinen kerros: Neulo yksivärisellä langalla kaikki oikein.
  • toinen kerros: Neulo värikkäällä langalla 1 oikein, 1 nurin kerroksen loppuun.
  • kolmas kerros: Neulo yksivärisellä langalla kaikki oikein.
  • neljäs kerros: Neulo värikkäällä langalla 1 nurin, 1 oikein kerroksen loppuun.

Toista näitä neljää kerrosta ja jatka haluamaasi pituuteen.

Kerrosrivinousu

Kerrosrivinousu sopii hyvin esimerkiksi villasukan varteen, sillä siitä tulee hieman tavallista neulosta jämäkämpää. Jämäkkyys riippuu myös siitä, kuinka lähelle toisiaan pystysuuntaisia rivinousuja sijoittaa neuleeseen. Mitä lähemmäs, sitä jämäkämpää on neulos.

Lankayhdistelmä kannattaa valita samoilla periaatteilla kuin broken seediin, josta kerrottiin edellä.

Aloita luomalla neljällä jaollinen määrä silmukoita.

Mallineule suljettuna neuleena:

  • ensimmäinen kerros: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla. Tämä lanka nousee neuleen pintaan pystysuunnassa.
  • toinen kerros: Neulo 3 oikein värikkäällä langalla, nosta yksi silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun
  • kolmas kerros: Neulo 3 oikein värikkäällä langalla, nosta yksi silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun.

Toista näitä kolmea kerrosta ja jatka haluamaasi pituuteen.

Hunajakenno

Kennoneule viittaa hunajakennomaiseen pintaan, jonka näyttää vaativammalta toteuttaa kuin onkaan. Ensimmäisellä kerralla kennoneuleesta tulee helposti tiukka, joten asiaan kannattaa neuloessa kiinnittää huomiota tai valita 0,25 – 0,5 mm tavallista paksummat puikot.

Aloita luomalla kuudella jaollinen määrä silmukoita.

Mallineule suljettuna neuleena:

  • ensimmäinen kerros: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla
  • toinen kerros: Neulo kaikki silmukat nurin hillityllä langalla
  • 3 - 7 kerros: Neulo 2 oikein värikkäällä langalla, nosta 2 hillittyä silmukkaa neulomatta, neulo 2 oikein värikkäällä langalla. Toista kerroksen loppuun.
  • kahdeksas kerros: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla
  • yhdeksäs kerros: Neulo kaikki silmukat nurin hillityllä langalla
  • 10.–14 kerros: Nosta hillitty silmukka neulomatta, neulo 4 oikein värikkäällä langalla, nosta hillitty silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun.

Toista kerroksia 1 14 ja jatka haluamaasi pituuteen.

Ohjeet kuvineen ovat Neulemedian verkkosivulla- Ulkoinen linkki.

9. Betoniset raparperinlehdet

(Lähde: Meillä kotona, julkaistu 21.5.2019/Ohje: Elina Kilpinen)

Kuperaa, betonista raparperinlehteä voi käyttää puutarhassa koristeena, tai jos siihen mahtuu vettä, lintukylpynä. Mitä isomman kasvinlehden onnistut löytämään valumuotiksi, sitä komeampi lopputuloksesta tulee.

Tarvikkeet:

  • pikabetonilaastia tai tavallista sementtilaastia
  • vettä
  • sekoitusastia ja pistolapio tai sekoitusvispilä
  • muovia
  • ruokaöljyä
  • suojakäsineet ja hengityssuoja

Tee raparperinlehdet betonista näin.

  • Suojaa kädet, silmät ja hengitystiet sementtipölyltä. Sekoita sangossa laasti ja vesi säkin ohjeen mukaan. Massa on sopivaa, kun se on perunamuusimaisen paksua. Anna massan turvota puolisen tuntia.
  • Aloita valu. Jos haluat lehdestä koveran, tee valualustalle pieni hiekkakeko ja peitä se muovipussilla. Asettele lehti keon päälle nurja, ruoteiden puoli ylöspäin ja valele lehti ruokaöljyllä, jotta kuivunut betoni irtoaa lehdestä helpommin. Levitä lehdelle vähintään parin sentin kerros betonia.
  • Anna betonin kuivua löyhästi asetellun muovin alla. Irrota lehti. Jos käytät pikalaastin sijaan tavallista, hitaammin kuivuvaa sementtilaastia, suihkuttele lehteä välillä vedellä, jottei se kuivu liian nopeasti ja halkea.

Kuvia betonisista raparperinlehdistä on Meillä kotona -lehden verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

10. Pöytyäläisten myssymummojen särmikkäillä pipoilla uskomattomat markkinat: ”Todella kiinnostavaa maailmassa, jossa kaikki on ’made in China’

(Lähde: MTV uutiset, julkaistu verkkosivulla 5.2.2019)

Pöytyäläinen päähineitä valmistava Myssyfarmi on niittänyt viime vuosien aikana mainetta maailmalla. Kaikki myssyt neulovat varsinaissuomalaiset "myssymummot" luomuvillasta.

Yrityksen takana ovat maatilanomistajat Janne ja Anna Rauhansuu.

Pöytyäläisille myssyille on ollut nimittäin kysyntää muun muassa Japanissa ja Etelä-Koreassa saakka. Suosiota on niitetty myös Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa ja Sveitsissä.

Mutta miten mummojen kutomista myssyistä, joita myydään noin 65–120 euron hintaan, on tullut suosikkituote, jota havitellaan ulkomailta asti?

– Nämä ovat ne markkinat, joita olemme lähteneet tavoittelemaan, mutta ne ovat myös markkinoita, joissa suomalaisuutta arvostetaan. Suomalaisuus on jo itsearvoisesti kiinnostavaa, että jokin on tehty Suomessa. Meillä on se etulyöntiasema, että meidän  raaka-aine ja koko tuotanto on Suomessa, ja tämä on todella kiinnostavaa maailmassa, jossa kaikki on "made in China", Anna Rauhansuu sanoo.

– Käsintehty myssy on paljon särmikkäämmän näköinen kuin koneella tehty, hän kuvaa.

"Eläkeläisille mielekästä työtä ja tekemistä"

Anneli Aho on yksi Myssyfarmin 30 myssymummosta. Kahdeksan vuotta yrityksen palveluksessa työskennellyt Aho arvioi, että hän neuloo noin 300 myssyä vuodessa. Uran aikana onkin tullut neulottua arviolta pari tuhatta myssyä.

– Haluamme antaa eläkeläisille mielekästä työtä ja tekemistä. Ikärajaa ei ole, mutta eläkeläinen täytyy olla, Rauhansuu selittää.

Rauhansuu itse suunnittelee myssymallit, ja antaa mummoille langat ja ohjeet, joiden mukaan uusia myssyjä kudotaan.

– Toisinaan mummot ottavat vähän omia vapauksia ja tulevat sieltä jonkun uuden jutun kanssa, että "kato mitä mä tein". Voi käydä niin, että ne päätyvät lopulta mallistoon ja tuotantoon, Rauhansuu naurahtaa.